1. Dat kleine beetje van ons maakt geen verschil.
Het is misschien verleidelijk om te denken dat het beetje afval van uw organisatie niets uitmaakt. Maar dat doet het wel degelijk. Alle beetjes helpen is niet zomaar een gezegde. Elke bijdrage telt.
2. Ik betaal al voor het afval, dan is scheiden niet nodig.
Afval inzamelen kost inderdaad geld. Voor restafval betaalt u nog meer. Daarom is het zaak te zorgen voor zo weinig mogelijk restafval. Dan bespaart u op de afvalstoffenbelasting.
3. Anderen doen het ook niet.
Het is waar dat nog niet alle organisaties hun afval op de juiste manier optimaal scheiden. Maar op heel veel plekken gebeurt dat wel. En steeds meer partijen doen mee. Dan is de vraag: kiest u voor meedoen, vooroplopen of achterlopen?
4. Het komt toch weer op een grote hoop terecht.
Niet is minder waar. De afvalinzamelaars beseffen heel goed dat afval grondstoffen bevat. Daarom wordt het gescheiden ingezameld. Alles weer ‘op een grote hoop gooien’ zou enkel kapitaalvernietiging zijn. Los van het feit dat dit niet is toegestaan. Recyclebedrijven recyclen dus wel degelijk. Dat is per slot van rekening de reden voor hun bestaan. Inmiddels wordt bijvoorbeeld meer dan de helft van alle plastic verpakkingen gerecycled. En dat percentage neemt elk jaar toe.
5. Al die kunststof verpakkingen, dat is toch niet onze schuld?
Dat klopt. Ook de verpakkingsindustrie heeft een taak: zorgen voor verpakkingen die het milieu minder belasten. Op dat gebied zitten die bedrijven echt niet stil. Maar grote veranderingen gaan nu eenmaal niet van de ene op de andere dag. Dat is geen reden om er zelf niks aan te doen. U kunt zelf de verpakking niet veranderen of weglaten. Maar u kunt die verpakking wel in de juiste afvalbak voor gescheiden inzameling gooien.
6. De medewerkers zover krijgen gaat echt niet lukken.
Afval gescheiden in de juiste afvalbak gooien gaat inderdaad lang niet altijd vanzelf. In de praktijk is het een heel traject. Interne communicatie speelt daarbij een grote rol. Net als het kiezen van het beste afvalsysteem voor uw organisatie. Herena heeft ervaring met al deze zaken. We helpen u graag en deskundig om een effectief afvalbeleid op te zetten. En ervoor te zorgen dat afval scheiden ook echt gebeurt.
7. Het blijft ingewikkeld, het afval op de juiste manier scheiden.
Het afval in de juiste bak gooien kan soms inderdaad lastig zijn. Pizzadozen in de papierpak? Nee, vanwege het vet in de doos hoort deze bij het restafval. Chipszak bij het plastic? Nee, de binnenlaag is een metaallaagje. Dat verstoort de recycling van plastic en gaat daarom bij het restafval. Colablikje bij het restafval? Nee, plastic, blik en drankenkartons gaan bij het plastic afval. De recyclingbedrijven zorgen voor verdere verwerking.
Het komt erop neer dat afval op de juiste manier scheiden aangeleerd gedrag is. Daarom is het belangrijk de juiste afvalbakken te hebben die het gewenste gedrag stimuleren. Voorlichting en interne communicatie zijn daartoe ook van belang. Gedragsveranderingen vergen tijd. Maar is men er eenmaal aan gewend, dan scheiden mensen het afval vanzelf op de juiste manier.