afval scheiden in

winkels

Kosten besparen én bijdragen aan schoner milieu

Winkels en winkelcentra doen meer dan ooit hun best om klanten te ontvangen in een schone, hygiënische omgeving. Tegelijk leveren retailactiviteiten een enorme berg afval op, bijna 1,2 miljoen ton afval per jaar. Ongeveer 20 procent gaat ongesorteerd de afvalbak in. Door afval in de retail nog beter te scheiden in recycling afvalbakken valt hier veel te winnen. Is het afval niet gescheiden ingezameld? Dan gaat het als restafval naar de verbrandingsoven. Dat is slecht voor het milieu, het klimaat én uw portemonnee. Als ondernemer bent u bovendien verplicht om afval zoveel mogelijk gescheiden aan te bieden.

 

 

Praktische oplossingen voor binnen en buiten

 

 

Herena Waste Management helpt winkels en winkelcentra met optimaal afvalscheiden én afvalpreventie. Wij geven advies, helpen bij het hele traject en komen met praktische oplossingen voor binnen en buiten. Buurtwinkel, winkelketen, supermarkt of winkelcentrum? Wij zorgen er samen met u voor dat uw bedrijfsafval niet langer een probleem is. Ook voor ander afval in de winkelomgeving bieden wij duurzame oplossingen.

afval scheiden ziekenhuis

Afval scheiden zorgt voor beter imago

Steeds meer consumenten zijn zich bewust van het belang van afvalscheiding en afvalpreventie. Dat verlangen zij ook in toenemende mate van de winkels waar zij inkopen doen. Afval op de juiste manier scheiden in de juiste afvalbakken en verspilling tegengaan is ook daarom belangrijk. Het zorgt voor een beter imago, zowel onder uw klanten als uw medewerkers. Daarnaast loopt u als ondernemer in de retail het risico op boetes als u niet voldoet aan de wettelijke regels rondom afvalscheiden.

 

 

Onverkochte producten en ander winkelafval

 

Winkels produceren naast verpakkingen veel andere soorten afval. Typerend voor de retailsector zijn de onverkochte producten die vaak niet door de leverancier worden teruggenomen.

 

 • Voedsel over de houdbaarheidsdatum;
 • Producten die kapot zijn;
 • Artikelen die er niet meer goed uitzien;
 • Producten die uit het assortiment worden genomen.

 

Dit zorgt voor zeer divers afval, van kleding tot bloemen, glas, voedsel, speelgoed en elektronica. Winkelafval bevat vaak ook nog:
Kantine- en/of keukenafval

 

 • Bekers van koffie en/of frisdrankautomaten, blikjes, plastic flessen
 • Papier van kantoorwerkzaamheden

 

Hoe klein of groot uw winkel ook is, het overgrote deel van het afval is prima te scheiden in de juiste recycling afvalbakken. Zo verkleint u de hoeveelheid restafval. Daardoor gaan de kosten omlaag.

Duurzame afvalbakken voor winkels & winkelcentrum

Kosten besparen met afval scheiden

Restafval is het duurst om in te zamelen en te verwerken. Dat komt mede vanwege de afvalstoffenbelasting die u daarvoor betaalt. Zonder afvalscheiding en recycling wordt dit soort winkelafval verbrand. Dat heeft allerlei negatieve gevolgen voor het milieu. Hoe beter u zorgt voor afval sorteren en scheiden met behulp van de juiste afvalscheidingsbakken, hoe minder restafval u produceert, hoe minder kosten u heeft. Zo simpel is het.

 

 

Oplossingen op maat

 

 

Alle reden dus om ook in uw winkel te zorgen voor optimaal gescheiden inzameling van het afval. Herena helpt u met oplossingen op maat. Zodat afval voor u geen probleem meer is en u zich kunt concentreren op uw klanten. Wilt u alleen onze duurzame afvalbakken voor gescheiden afval bestellen? Ook daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres.

afval scheiden zorg

Zwerfafval rond de winkel voorkomen

Als winkel heeft u niet alleen te maken met uw eigen bedrijfsafval, dat voor een groot deel uit het magazijn komt. In de omgeving van winkels is vaak zwerfafval te vinden. Dat is niet prettig voor uw klanten, en schadelijk voor het milieu. In geval van een winkelcentrum gaat het om zwerfafval dat binnen en buiten de locatie kan ontstaan. Zwerfafval is bovendien een kostenpost. Want bedrijven betalen mee aan het opruimen van zwerfafval. Door de juiste afvalbakken op de juiste plekken bij de winkel(s) te plaatsen kunt u veel zwerfafval voorkomen. Wij helpen u deskundig om voor uw locatie een passende oplossing te verzorgen.

 

 

Duurzame afvalbakken waarover is nagedacht

 

Voor het scheiden van afval bieden wij complete afvalscheidingssystemen. Uiteraard zijn onze afvalbakken duurzaam geproduceerd. Bovendien zijn deze vormgegeven op grond van wetenschappelijk onderzoek. De combinatie van kleuren, vormen en belettering is bewust gekozen. Het vormt een extra stimulans voor medewerkers en klanten om afval in de juiste prullenbak te stoppen.

Meer weten over de aanpak van winkelafval

Voorbereiding voor succes

 

Goede voorbereiding is essentieel voor succesvol afvalscheiden en werken aan afvalpreventie. Dit betreft allerlei zaken, waaronder informatie, communicatie en afspraken maken met de juiste partijen. Maar ook het kiezen van de juiste recycling afvalbakken en deze op de juiste plekken neerzetten, zowel binnen als buiten.

 

Allereerst gaat het in de voorbereiding om kennis verzamelen. Dan gaat het onder meer om deze vragen:

 

 • Hoeveel en welke soorten afval produceert uw winkel of winkelcentrum?
 • Wat voor afval is geschikt voor recycling?
 • Welke manier van afvalscheiden is geschikt voor uw locatie?
 • Wat voor afvalsystemen passen daarbij?
 • Waar kunt u de afvalbakken het beste plaatsen?

 

Zorgen voor blijvende gedragsverandering

 

In het traject van afvalscheiding en afvalpreventie is interne communicatie met name bij grotere winkels, winkelketens en winkelcentra van groot belang. Dat geldt voor de introductie van een nieuw afvalsysteem, en des te meer voor het teweegbrengen van een blijvende gedragsverandering. Voor succes moet u iedereen meekrijgen. Helemaal bij een winkelcentrum betreft dat ook de klanten. Tijdens het winkelen moeten zij hun afval gescheiden kunnen weggooien in aparte afvalbakken.

 

Bedrijven en winkels verantwoordelijk voor verpakkingen

 

Bedrijven en winkels die (een deel van) hun producten verpakt verkopen zijn wettelijk verantwoordelijk voor deze verpakkingen. Dat heeft de Rijksoverheid bepaald. De verplichtingen gaan onder meer over recyclen. Dat is alleen goed mogelijk wanneer uw bedrijfsafval gescheiden wordt ingezameld in recycling afvalbakken. Recyclen vereist dat uw bedrijfsafval gescheiden wordt ingezameld in recycling afvalbakken.

 

Bedrijven moeten van de overheid recyclen:

 

 • 70% van alle verpakkingen;
 • 49% van alle kunststof verpakkingen;
 • 90% van alle glazen verpakkingen;
 • 39% van alle houten verpakkingen;
 • 75% van alle papieren en kartonnen verpakkingen;
 • 85% van alle metalen verpakkingen.

 

Lees hier meer over de regels van de Rijksoverheid met betrekking tot afval scheiden.

 

Categorieën gescheiden afval

 

Dit zijn de afvalstromen die u als winkelbedrijf gescheiden moet aanbieden:

 

 • Gevaarlijk afval
 • Papier/karton
 • Glas
 • GFT en groenafval
 • Kunststof
 • Hout
 • Textiel
 • Metalen
 • Elektrische en elektronische apparatuur (EEA)

Oplossingen voor alle soorten afval

 

Oplossingen voor alle soorten afval

 

Afvalverwerking is een taak van de gemeente. Regels en diensten kunnen daardoor van gemeente tot gemeente verschillen. Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor het scheiden en afvoeren van het afval. Bij Herena bieden wij oplossingen voor alle soorten afval. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

 

Afval inzamelen bij hoogbouw

 

Voor retailers bestaat het grootste deel van het afval uit winkelafval, keuken- en kantineafval, en papier en karton. Voor elke afvalstroom levert Herena Waste Management een passend oplossing. Ook in geval het gaat om hoogbouw. In dat geval komen we even ter plekke kijken om te bepalen wat per verdieping de meest geschikte inzamelmiddelen zijn. Daarnaast adviseren we u deskundig over manieren waarop u uw afvalstromen nog beter kunt scheiden én reduceren.

 

Meer recyclen, minder verspillen

 

Het programma VANG Buitenshuis helpt de kantoor-, winkel- en dienstensector om voor 2022 de hoeveelheid restafval te halveren. Dit initiatief van Rijkswaterstaat is gericht op het wegnemen van knelpunten en het stimuleren en ondersteunen van de sectoren. Het doel is om zodoende meer te recyclen, minder grondstoffen te gebruiken en zo een stap te zetten naar een circulaire economie.

 

Circulair inkopen

 

In de circulaire economie is het streven dat afval niet bestaat. Herbruikbaarheid van producten en materialen is hierbij maximaal, waardevernietiging is minimaal. De circulaire economie is nog lang geen realiteit. Maar hoe dan ook blijven afvalscheiding en afvalpreventie belangrijk. Daarbij helpt Herena u deskundig om uw afvalproblemen op te lossen. Zo kunt u zich concentreren op uw klanten en zorgen we samen voor een schonere wereld.

Bespaar kosten en verbeter uw imago

 

Herena Waste Management helpt u graag bij het oplossen van uw afvalproblemen, of het nu gaat om een buurtwinkel, winkelketen, supermarkt of winkelcentrum. We zorgen ervoor dat u optimaal afval kunt scheiden en de stroom afval verminderen. Dat doen we deskundig, efficiënt en volgens de regels. Voor elke omgeving leveren wij maatwerk, afgestemd op de wensen en behoeften op de locatie. Zo toont ook uw bedrijf zijn verantwoordelijkheid én draagt u bij aan een schonere wereld.

 

Vraag naar één van onze verkoopadviseurs

Bel naar +31 (0)35 6244928

E-mail: info@herena.nl

ma – vr 09:00 – 17:00

Herena Marc Heemskerk

Onze klanten die wij helpen met succesvol afval scheiden