Afval scheiden in

horeca & recreatie

Schone omgeving voor én achter de schermen

Meer dan ooit verwachten klanten van horeca en recreatie een schone en hygiënische omgeving. Tegelijk leveren horeca-activiteiten een enorme berg afval op. Afval dat prima geschikt is voor duurzame, gescheiden inzameling in recycling afvalbakken. Door te zorgen voor afval scheiden én afvalpreventie maakt u een goede indruk op gasten en bezoekers. U voldoet daarmee ook nog eens aan de regels. Bovendien is het kostenbesparend én u draagt zodoende bij aan een beter milieu. Zorg daarom dat u voorbereid bent op de eisen die de hedendaagse consument aan uw organisatie stelt.

 

Praktische oplossingen voor binnen en buiten

 

Herena Waste Management helpt bedrijven en organisaties in de horeca- en recreatiesector met succesvol afvalscheiden en afvalpreventie. Wij geven advies, helpen bij het hele traject en komen met praktische oplossingen voor binnen en buiten. Of het nou gaat om een café, bedrijfskantine of restaurant, bioscoop, sportvereniging, culturele instelling of evenementenlocatie. Wij nemen de zorg over afval op duurzame wijze voor u uit handen.

afval scheiden recreatie

Meer rendement door minder verspilling

Maar liefst een derde van ons voedsel wordt weggegooid. De grootste verspiller is de consument. Het aandeel van de horeca is met veertien procent echter niet te verwaarlozen. Dat is een kostenpost waarop u eenvoudig kunt besparen. Want voedselverspilling tegengaan leidt direct tot meer rendement. U verspilt minder door een efficiënter productieproces. Maar ook door afval goed te scheiden en kritisch te kijken naar de afvalstromen uit keukens en eetgelegenheden.

 

Veranderingen in de organisatie

 

Wij helpen u graag om deze besparingen te realiseren. Daar is meer voor nodig dan enkel nieuwe afvalbakken voor gescheiden van afval plaatsen. Het gaat om veranderingen in de organisatie, op een gespecialiseerd terrein. Dat heeft gevolgen voor alle betrokkenen. Daarnaast lopen ondernemers in deze sector tegen verschillende belemmeringen aan. Wat vaak voorkomt in de horeca:

 

 • Soms is er weinig ruimte voor verschillende afvalbakken voor afvalscheiding.
 • De afvalbakken mogen de gasten niet in de weg staan.
 • De uitstraling van het bedrijf mag niet aangetast worden.

 

Herena helpt u met oplossingen op maat. Zodat afval voor u geen probleem meer is en u zich kunt concentreren op uw gasten.

Duurzame afvalbakken voor horeca & recreatie

Succesvol afvalscheiden en afvalpreventie

Goede voorbereiding is essentieel voor succesvol afvalscheiden en werken aan afvalpreventie. Dit betreft allerlei zaken, waaronder:

 

 • Informatie verzamelen over soort en hoeveelheid afval;
 • Communicatie met medewerkers en gasten of bezoekers;
 • Afspraken maken met de juiste partijen;
 • Het juiste afvalsysteem voor uw situatie kiezen;
 • De optimale plekken kiezen voor het plaatsen van de afvalbakken.

 

Duurzame afvalbakken waarover is nagedacht

 

Voor het scheiden van afval bieden wij complete afvalscheidingssystemen. Uiteraard zijn onze afvalbakken duurzaam geproduceerd. Bovendien zijn deze vormgegeven op grond van wetenschappelijk onderzoek. De combinatie van kleuren, vormen en belettering vormt een extra stimulans voor gasten, bezoekers en medewerkers om afval in de juiste prullenbak te stoppen.

 

Zorgen voor blijvende gedragsverandering

 

In het traject van afvalscheiding en afvalpreventie is communicatie van groot belang. Met het oog op uw gasten en bezoekers gaat het zowel om interne als externe communicatie. Dat geldt voor de introductie van een nieuw afvalsysteem, en des te meer voor het teweegbrengen van een blijvende gedragsverandering. Voor succes moet u iedereen meekrijgen. Herena heeft hierin ruime ervaring. Zo kunnen wij ook uw café, restaurant, kantine, camping, vakantiepark of festival helpen om afval goed te scheiden en verspilling tegen te gaan.

 

 

Typische afvalproblemen voor horeca en recreatie

 

In horeca en recreatie hebben ondernemers te maken met afvalproblemen die andere bedrijven en instellingen niet hebben. Ook voor deze specifieke afvalproblemen kunt u bij ons rekenen op passende oplossingen. Van gescheiden afvalbakken voor binnen en buiten tot rooktafels en complete rookabri’s. Voor u een grote zorg minder!

afval scheiden horeca

Zwerfafval

In de omgeving van horecagelegenheden en recreatieterreinen is vaak veel zwerfafval te vinden. Dat is niet prettig voor uw gasten, en schadelijk voor het milieu. Door de juiste afvalvoorzieningen op de juiste plekken te plaatsen kunt u veel zwerfafval voorkomen. We helpen u deskundig om voor uw locatie een passende oplossing te verzorgen.

 

Festivals

 

Zowel organisators als bezoekers van festivals begrijpen het belang van afvalscheiding en afvalpreventie steeds beter. De eerste stappen richting een afvalvrij festival zijn gezet. Wilt u alvast meer weten over de lessen die hierbij zijn geleerd? Download dan de Toolkit Afvalvrije Festivals die Green Events Nederland hierover heeft samengesteld. Herena begeleidt u verder op deze weg, met kennis, ervaring, advies en praktische oplossingen.

 

 

Recreatiestranden en parkeerplaatsen

 

Ook op stranden en parkeergelegenheden komen we veelvuldig zwerfafval tegen. Blikjes, flesjes, voedselverpakkingen, sigarettenpeuken, lege aanstekers, tot en met kapotte zonnebrillen en afgedankt speelgoed. Dit pakken we aan met een brede benadering, met als belangrijkste doel dat er geen afval in de openbare ruimte blijft liggen. Dat krijgen we voor elkaar door een goede combinatie van de juiste afvalbakken op de juiste plekken, en communicatie om een blijvende gedragsverandering te realiseren.

 

Alle reden dus om contact op te nemen met Herena. Samen lossen we uw afvalprobleem op. Zodat u zich kunt concentreren op een fijne beleving van gasten en bezoekers.

Afval in de horeca dat u kunt scheiden
 • Organisch (keuken)afval/swill
 • Olie en frituurvet
 • Glas
 • Papier en karton
 • Folie en PMD
 • Restafval

 

De horecabranche kent veel verschillende afvalstromen. Eten en drinken staan hier centraal, dat veroorzaakt veel afval. Deze afvalstromen goed scheiden kan financieel heel voordelig voor u uitpakken. Met afvalscheiding bespaart u kosten én u spaart het milieu. Bovendien wordt de regelgeving op dit punt steeds strenger.
U bent als onderneming of andere organisatie verplicht om veel afvalsoorten te scheiden. Dat maakt recycling mogelijk. Volgt u de regels niet, dan loopt u de kans op boetes. Wat mag u in welke container gooien? We leggen het u graag uit.

 

Organisch (keuken)afval /swill

 

Dit betreft onder meer gekookt keukenafval, groente- en fruitafval, koffieprut, vlees- en visresten en ander organisch afval. Dit soort afval wilt u natuurlijk geur- en lekvrij kunnen afvoeren. Daarvoor heeft u afvalcontainers nodig die perfect afsluiten. Swill is overigens biologisch afbreekbaar. Het wordt verwerkt in vergistingsinstallaties, waardoor biogas ontstaat.

 

Olie en frituurvet

 

Voor uw oude olie en frituurvet heeft u vaak speciale afvalvoorzieningen nodig. Dan blijft uw bedrijfsruimte schoon en hygiënisch. Wij adviseren u graag over de beste inzamelmethode voor uw organisatie. Olie en frituurvet wordt via een duurzaam proces verwerkt tot biodiesel. Weet u dat oude olie en frituurvet geld kan opleveren? De prijs is afhankelijk van verschillende factoren. Deze kan daardoor van dag tot dag verschillen.

 

Glas

 

De horeca produceert duidelijk veel glasafval. Niet alleen drankflessen voor uw klanten en gebroken glazen, maar ook verpakkingen uit de keuken. Glas is vaak zeer geschikt voor recycling, maar dan moet het wel gescheiden ingezameld zijn. Glas recyclen kost aanzienlijk minder energie dan de productie van nieuw glas. Een glasbak is dus essentieel in de horecabranche. Bovendien lopen de kosten al snel op wanneer glas in de container voor restafval verdwijnt.

 

Papier en karton

 

Papier en karton kunnen eenvoudig meerdere malen gerecycled worden. Heeft u als organisatie ook te maken met vertrouwelijke documenten die na verloop van tijd weggegooid worden? Voor het weggooien gelden duidelijke regels.

 

 • Vertrouwelijke documenten moeten apart ingezameld worden.
 • Afvoer dient volgens de regels veilig te gebeuren.
 • Deze afvoer dient gecertificeerd plaats te vinden.
 • Transport mag alleen in afgesloten containers.
 • Vernietiging moet veilig en betrouwbaar gebeuren.

 

De papierversnipperaar is geen geschikt alternatief. Los van het lawaai is dit in principe niet veilig genoeg. Herena biedt u betrouwbare gescheiden prullenbakken voor vertrouwelijk papier. We ondersteunen u daarnaast deskundig bij het verzorgen van veilige afvoer en vernietiging.

 

Folie en PMD

 

Plastic valt goed te recyclen en levert u al snel een kostenbesparing op. Verpakkings- en afdekmaterialen nemen echter veel ruimte in beslag in uw afvalcontainer. Daarom biedt Herena speciale inzamelmiddelen voor folie en PMD (plastic, metalen en drankenkartons).

 

 

Restafval

 

Restafval is al het afval dat niet verder gescheiden kan worden. Deze afvalstroom dient zo klein mogelijk te blijven. Dat goed voor uw portemonnee en voor het milieu. Restafval is naar verhouding duur om te laten afvoeren. Deze soort afval kan niet gerecycled worden. Het is wel mogelijk de energie te gebruiken die vrijkomt bij de verbranding.

Maatwerk voor horeca & recreatie

 

Herena Waste Management helpt u graag bij het oplossen van uw horeca afval, of het nu gaat om een café, restaurant, bedrijfskantine, camping, vakantiepark of festival. We zorgen ervoor dat u optimaal afval kunt scheiden en de stroom afval verminderen. Dat doen we deskundig, efficiënt en volgens de regels. Voor elke omgeving leveren wij maatwerk, afgestemd op de wensen en behoeften op de locatie. Zo neemt ook uw onderneming of andere organisatie haar verantwoordelijkheid én draagt u bij aan een schonere wereld.

 

Vraag naar één van onze verkoopadviseurs

Bel naar +31 (0)35 6244928

E-mail: info@herena.nl

ma – vr 09:00 – 17:00

Herena Marc Heemskerk

Onze klanten in horeca & recreatie