Met deze praktische tips zet ook uw gemeentekantoor, stadhuis of andere overheidsinstantie stappen richting volledige afvalscheiding. Herena biedt advies, ondersteuning en concrete oplossingen voor het opstellen en uitvoeren van een goed afvalbeleid.
- Breng uw zakelijk afval in kaart.
- Zorg voor voldoende afvalbakken en zet ze op een centrale plek.
- Verwijder persoonlijke afvalbakken onder bureaus.
- Formuleer een doelstelling.
- Kies voor duurzame producten.
- Betrek de medewerkers.
- Print met een pasje.
- Gebruik de afvalscheidingswijzer.
1. Breng uw zakelijke afval in kaart
Breng in kaart hoeveel en wat voor afval uw organisatie produceert. Dat geeft inzichten die noodzakelijk zijn om uw afval efficiënt te scheiden. Binnen de kantooromgeving zijn dit over het algemeen papier, karton, inktpatronen en overig afval. Bewustwording op dit vlak leidt tot meer motivatie om het restafval te verminderen.
2. Zorg voor voldoende afvalbakken en zet ze op een centrale plek.
Haal afvalbakken bij bureaus weg. Zorg voor drie verschillende afvalcontainers op een centrale plaats in de werkomgeving. Geef duidelijk aan voor welk soort afval ze bedoeld zijn. Dat kan het beste door middel van symbolen, kleuren en tekst. Zo ziet iedereen duidelijk waar het afval heen moet. Daardoor vermindert de hoeveelheid restafval. Is er ook een keuken aanwezig in uw organisatie? Plaats ook daar meerdere afvalbakken. Zo kan men ook het keukenafval gemakkelijk scheiden.
3. Verwijder persoonlijke afvalbakken onder bureaus
Persoonlijke afvalbakken onder bureaus hebben vaak maar één optie: restafval. Daardoor verdwijnt er van alles in dezelfde prullenbak. Dit leidt onnodig tot veel meer restafval. Zonder persoonlijke afvalbak lopen medewerkers naar de centrale afvalcontainers. Zo kan het scheiden van afval bij de bron beginnen.
4. Formuleer een doelstelling
Documenteer het afvalmanagement en maak het beleid en de richtlijnen duidelijk aan de medewerkers. Dat kan heel goed door middel van een bewustwordingscampagne. Formuleer een concrete doelstelling voor het scheiden van het afval. Denk eraan dat goed scheiden van afval in afzonderlijke afvalbakken ook financiële voordelen heeft. Daardoor zullen medewerkers meer gemotiveerd worden om mee te doen aan afvalscheiding.
5. Kies voor duurzame producten.
Kies voor duurzame producten met een lange levensduur. Dit vermindert de afvalproductie. Gebruik bijvoorbeeld koffiemokken in plaats van plastic bekers.
6. Betrek de medewerkers.
De medewerkers zijn de belangrijkste schakel in het behalen van de doelstellingen. Dat geldt ook voor afval scheiden en afvalpreventie. Betrek de medewerkers bij het maken (en uitvoeren) van de doelstellingen. Maak van het afvalbeleid een gezamenlijk project in de organisatie. Leg het belang van afvalscheiding goed uit en informeer iedereen over de aanpak. Zo is de kans op succes veel groter.
7. Print met een pasje
Gebruik voor printen een ‘pull systeem’. Daarbij wordt een printopdracht pas uitgevoerd na het scannen van een pasje bij de printer. Dit voorkomt dat iemand papieren print maar deze niet ophaalt.
8. Gebruik de afvalscheidingswijzer
Voor sommige producten is het duidelijk in welke afvalbak die moeten. Raadpleeg in geval van twijfel de ‘afvalscheidingswijzer’. Deze gratis app geeft aan bij welk soort afval een bepaald product hoort. Dit verkleint de kans dat iets in de verkeerde afvalbak belandt. Zo vermindert de hoeveelheid restafval. Bovendien leren de medewerkers zodoende steeds meer over het juist scheiden van afval.